Bilgi YÖK Atlas Kullanım Rehberi: Tercihlerimi Nasıl Yapmalıyım?

Sraea

Site Sorumlusu
Yönetici
Okulu
Hukuk Fakültesi
Eğitim Durumu
Öğrenci
Üniversite tercih dönemi, hayatınızın en önemli kararlarından birini verdiğiniz, hem heyecanlı hem de bir o kadar stresli bir süreç. Doğru tercihi yapmak ise artık sadece puanınıza bakarak değil, daha derinlemesine bir araştırma gerektiriyor. İşte tam bu noktada, en büyük yardımcınız YÖK Atlas platformu olacak. Peki, bu güçlü aracı etkili bir şekilde kullanarak tercih listenizi nasıl oluşturmalısınız? Gelin, adım adım inceleyelim.

1. Adım: YÖK Atlas'ı Tanıyın – Sadece Bir Puan Karşılaştırma Aracı Değil!

Birçok öğrenci YÖK Atlas'ı sadece "kaç puma kaç net" hesaplamak için kullanıyor. Oysa burası, bir üniversite adayının ihtiyaç duyabileceği neredeyse tüm verileri bir araya getiren, dinamik ve interaktif bir "karar destek sistemi"dir. Öncelikle platformun sunduğu zengin içeriği keşfedin:
  • Program Detayları: Bölümlerin eğitim dilleri, süreleri, öğrenim türleri (örgün/ikinci öğretim), kontenjan bilgileri.
  • Tavan-Taban Puanlar ve Başarı Sıralamaları: En güncel ve resmi veriler.
  • Geçmiş Yıl Yerleştirme Bilgileri: Bir programa son kaç yılda kimlerin yerleştiğini görebilirsiniz.
  • İş Olanakları ve Mezun İstihdamı: En kritik özelliklerden biri! Mezunların ne kadar sürede iş bulduğu, hangi sektörlerde çalıştığı gibi hayati istatistikler.
  • Dikey Geçiş ve Çift Anadal Olanakları: Akademik esneklik sunan üniversiteleri filtrelemenize olanak tanır.
  • Coğrafi Konum ve Kampüs Olanakları: Üniversitenin bulunduğu şehir, ulaşım, yurt olanakları gibi sosyal hayatınızı doğrudan etkileyecek bilgiler.

2. Adım: Kendi Profilinizi ve Önceliklerinizi Netleştirin

YÖK Atlas'a girmeden önce kendinize şu soruları sorun:
  • Hedef Mesleğim Nedir? (Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik vb.)
  • Önceliklerim Neler? (Şehir mi, üniversitenin prestiji mi, bölüm mü, olanaklar mı?)
  • Bütçem Nedir? (Vakıf üniversitesi mi, devlet üniversitesi mi?)
  • Sosyal ve Kültürel İhtiyaçlarım Neler? (Büyük şehirde yaşamak benim için ne kadar önemli?)
Bu soruların cevapları, Atlas'ta arama yaparken kullanacağınız filtrelerin temelini oluşturacak.

3. Adım: Stratejik Arama ve Filtreleme Yapın

Artık YÖK Atlas'ta arama yapmaya başlayabilirsiniz. "Program Ara" sekmesinden, yukarıda belirlediğiniz önceliklere göre filtreleme yapın.
  • Başarı Sıralaması ile Filtreleme: Puanınızdan ziyade başarı sıralamanıza odaklanın. Sistem sıralamanıza göre "Yerleşebileceğim Programlar" seçeneği ile size otomatik önerilerde bulunur. Bu, mükemmel bir başlangıç noktasıdır.
  • Bölüm/Program Adı ile Arama: İlgilendiğiniz bölümleri tek tek arayın. Örneğin, "Bilgisayar Mühendisliği" yazdığınızda Türkiye'deki tüm üniversiteleri ve bu programların detaylarını görebilirsiniz.
  • Detaylı Filtreler Kullanın:
    • Üniversite Türü: Devlet/Vakıf
    • Öğrenim Dili: Türkçe, %30 İngilizce, %100 İngilizce
    • Öğrenim Süresi: 4 yıllık, 5 yıllık, 6 yıllık (Tıp gibi)

4. Adım: Programları Derinlemesine İnceleyin – Sadece Puanlara Takılmayın!

Listelediğiniz programlara tıklayarak detay sayfasına girin. Burada asıl sihir başlıyor:
  • Mezun İstihdamı Grafiğine Mutlaka Bakın: Bir bölümün popüler olması, mezunlarının iş bulabildiği anlamına gelmez. Mezunların ne kadarının sigortalı işe girdiğini, ortalama ne kadar sürede iş bulduğunu inceleyin. Bu, geleceğinize yapacağınız en akıllı yatırımdır.
  • Geçmiş Yıl Verilerini Analiz Edin: Son 2-3 yıldaki taban puan ve sıralamaların nasıl bir trend izlediğine bakın. Ani yükseliş veya düşüşlerin nedenlerini araştırın (kontenjan artışı, yeni açılma vb.).
  • Dikey Geçiş ve Çift Anadal Olanaklarını Kontrol Edin: Üniversite hayatınızda fikriniz değişirse veya kendinizi geliştirmek isterseniz bu olanaklar hayat kurtarıcı olabilir.
  • Üniversite ve Şehir Bilgilerini Okuyun: Kampüs hayatı, ulaşım, barınma olanakları günlük yaşam kalitenizi doğrudan etkiler.

5. Adım: "Karşılaştırma" Özelliğini Kullanın

Gözünüze kestirdiğiniz 3-4 programı birbiriyle karşılaştırmak için bu özelliği kullanın. YÖK Atlas, programları mezun istihdamı, puanları, olanakları gibi kriterlerde yan yana getirerek seçim yapmanızı kolaylaştırır.

6. Adım: "Tercih Listem" ile Sanal Bir Liste Oluşturun

Beğendiğiniz programları "Tercih Listem" bölümüne ekleyin. Bu, elinizdeki seçenekleri düzenli bir şekilde görmenizi sağlar. Bu listeyi;
  • "Hayal" bölümüne, sıralamanızın biraz üzerinde olan ama ulaşmayı istediğiniz programları,
  • "Olası" bölümüne, sıralamanıza en uygun ve yüksek ihtimalle yerleşebileceğiniz programları,
  • "Güvence" bölümüne ise, sıralamanızın altında kalan ve kesinlikle yerleşebileceğiniz programları yerleştirerek yapılandırın.

7. Adım: Son Kontroller ve Tercih Listesini Oluşturma

Sanallisteyi oluşturduktan sonra son adıma geçin:
  • Tercih Sıralaması Stratejisi: Listenizi oluştururken, en çok istediğiniz programları (hayallerinizi) listenizin üst sıralarına yazın. "Buraya kesin girerim" diyerek güvence programlarınızı üst sıralara yazmak, hayalinizdeki bölümü kaçırmanıza neden olur. Alt sıralara ise "kesinlikle gitmek istediğim" programları yazın.
  • Kontenjan Değişikliklerini Takip Edin: Tercih döneminde üniversiteler kontenjan artışı/azalışı yapabilir. Son güncellemeleri kaçırmayın.
  • Tercih Listenizi Onaylamadan Önce 2 Kez Okuyun: Listeniz sizin hayatınızı şekillendirecek. Her bir tercihin arkasında durduğunuzdan emin olun.
Unutmayın: YÖK Atlas sizin için bir rehber, bir veri kaynağıdır. Nihai karar her zaman sizin önceliklerinize, hedeflerinize ve iç sesinize göre olmalı. Bu süreçte sakin olun, detaylı araştırın ve kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüz tercihleri yapmaktan çekinmeyin.
Hepinize başarılar dilerim!

Son Mesajlar

Son Konular

Geri