Mülakat Teknikleri

Sraea

Site Sorumlusu
Yönetici
Okulu
Hukuk Fakültesi
Eğitim Durumu
Öğrenci
Selam arkadaşlar! 📚 Kampüs hayatı hızla akıp giderken, bir bakmışsınız ki staj, iş ya da burs için mülakat kapısını çalma vakti gelmiş. O an geldiğinde heyecanlanmamak elde değil, biliyoruz. Ama endişelenmeyin, doğru hazırlanırsanız içinizdeki cevheri göstermeniz çok daha kolay! Bu rehber, Atatürk Üniversiteli bir arkadaşınızın gözünden, sınav stresinden sonra mülakat stresini de yenmeniz için hazırlandı. Hadi başlayalım!

1. 📝 Mülakata Hazırlık: "Seni Tanımak İstiyorlar"​

Mülakat aslında seni tanımak için bir fırsat. Ama nasıl?
  • Kendini Keşfet: "Bana kendini anlat" sorusuna 1-2 dakikalık net, öz güvenli ve hedeflerine değinen bir cevap hazırla. "Atatürk Üniversitesi [Bölümün] öğrencisiyim, [X beceri] ile ilgileniyorum ve [Y alanında] kendimi geliştiriyorum" gibi.
  • Şirketi/Akurumu Araştır: Sadece web sitesini değil, son projelerini, haberlerini ve değerlerini incele. "Sizi neden tercih ettim?" sorusuna samimi bir cevabın olsun.
  • Teknik Bilgini Gözden Geçir: Eğer teknik bir mülakatsa (mühendislik, yazılım vb.), temel bilgilerini ve projelerini bir kenarda hazır bulundur.

2. 💬 Klasik Sorulara Hazır Cevaplar:​

• "Güçlü yönlerin neler?"İddialı değil, somut örnek ver: "Takım çalışmasına yatkınım, üniversite futbol takımında/gönüllü projelerde şu deneyimim oldu."
  • "Zayıf yönlerin?"Olumluya bağla: "Bazen detaylara çok takılabiliyordum, ancak yapılacaklar listesi ve planlama ile bunu yönetmeyi öğrendim."
  • "Neden sizi seçelim?"Beceri + İstek + Uyum: "Sahip olduğum [X beceri] ve [Y tutku] ile ekibinize değer katacağıma inanıyorum."

3. 🎤 Mülakat Anı: "Sakin, Sen Ol!"​

• Beden Dili: Dik otur, göz teması kur, gülümse! Sessiz dil, söylediklerinden daha güçlü olabilir.
  • Örneklerle Konuş (STAR Tekniği):
    • Situation: Durum neydi? ("Üniversite kulübünde bir etkinlik düzenliyorduk...")
    • Task: Senin görevin neydi? ("Ben etkinlik sponsorluklarından sorumluydum...")
    • Action: Ne aksiyon aldın? ("Yerel 10 işletmeyi arayıp, şu sunumu yaptım...")
    • Result: Sonuç ne oldu? ("2 firmadan sponsorluk sağladık ve etkinlik bütçemizi %20 artırdık.")
  • Sorularını Sor: Bu, senin de ilgili olduğunu gösterir. "Kurum kültürü nasıl?", "Bu pozisyondaki kişiden 6 ay sonra ne bekliyorsunuz?" gibi.

4. 🚨 Kaçınman Gerekenler:​

• Olumsuz Konuşma: Eski işin/okulun/ekibin hakkında kötü konuşma.
  • Hazırlıksız Gelmek: Şirket hakkında en basit bilgiyi bile bilmemek.
  • Aşırı Heyecan veya Kayıtsızlık: Dengeyi kur.

5. 🏁 Mülakat Sonrası:​

• Teşekkür E-postası Gönder: Mülakattan sonra 24 saat içinde kısa, nazik bir e-posta ile görüşme için teşekkür et. Bu, ilgini ve profesyonelliğini gösterir.

Atatürk Üniversiteli Avantajını Kullan! 🎓

• Kariyer Merkezi: Üniversitemizin kariyer merkezinden randevu alıp ücretsiz mülakat simülasyonu yapabilirsiniz. Kesinlikle değerlendirin!
  • Kulüp ve Projeler: AÜ'de yer aldığın kulüp, takım veya sosyal sorumluluk projelerini anlat. Bunlar senin pratik deneyimlerin!
Unutma: Her mülakat bir deneyimdir. Reddedilsen bile bu, bir sonraki görüşme için bir antrenmandır. Kendine güven, hazırlan ve o kapıdan içeri girerken Atatürk Üniversitesi'nin verdiği bilgi birikimini yanında taşıdığını unutma!
Başarılar! 🍀
#AtatürkÜniversitesi #MülakatRehberi #Staj #Kariyer #İşGörüşmesi

Bu makale, öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, samimi bir dille yazılmıştır. Forumunuzda "Kariyer ve Staj Rehberi" gibi bir kategori altında yayınlayabilirsiniz. Öğrencilerin kendi deneyimlerini yorumlarda paylaşmaları için teşvik edebilirsiniz.

Son Mesajlar

Son Konular

Geri