CV Nasıl Hazırlanır ?

Sraea

Site Sorumlusu
Yönetici
Okulu
Hukuk Fakültesi
Eğitim Durumu
Öğrenci
Merhaba Atatürk Üniversitesi Ailesi,
Staj, part-time iş veya mezuniyet sonrası kariyer basamaklarını tırmanmaya hazırlanırken karşımıza çıkan ilk ve en kritik engel: Etkileyici bir CV (Özgeçmiş) oluşturmak. "CV Hazırlama?" sorusu, sadece bir belgeyi doldurmak değil, sizin profesyonel kimliğinizin bir özetini sunmaktır. Doğru cevaplandığında, sizi diğer yüzlerce adayın arasından sıyırıp işverenin karşısına çıkaracak bu belgeyi nasıl hazırlayacağınızı birlikte inceleyelim.

1. CV Nedir ve Neden Bu Kadar Önemli?

CV (Curriculum Vitae), Latincede "hayatın akışı" anlamına gelir. Kariyer yolculuğunuzun, eğitim geçmişinizin ve yetkinliklerinizin özetidir. İşverenle yüz yüze gelmeden önce sizi temsil eden "sessiz elçiniz"dir. İyi hazırlanmış bir CV:
  • Kapıyı Açar: Mülakata çağrılmanız için ilk filtredir.
  • Profesyonel İzlenim Bırakır: Düzenli, detaycı ve hedef odaklı olduğunuzu gösterir.
  • Sizi Anlatır: Hayat hikayenizin profesyonel bir özetini sunar.

2. Atatürk Üniversiteli Avantajınızı Kullanın: "Öğrenci Yaşamı"nı Doğru Yansıtın

Bir üniversite öğrencisi veya yeni mezun olarak, "İş tecrübem yok" diye düşünmeyin. Atatürk Üniversitesi'nin size sunduğu fırsatlar, CV'nizin en değerli hazineleridir.
  • Öğrenci Kulüpleri ve Toplulukları: Üyesi veya yöneticisi olduğunuz her kulüp (IEEE, TEMA, Fotoğrafçılık Kulübü, vs.) takım çalışması, organizasyon ve liderlik becerilerinizi kanıtlar.
  • Projeler ve Bitirme Tezleri: Ders kapsamında yaptığınız bir proje veya bitirme teziniz, araştırma, analiz ve problem çözme yeteneğinizin göstergesidir. Projenizin amacını ve sizin katkınızı mutlaka yazın.
  • Gönüllü Faaliyetler: Üniversite bünyesinde veya şehirde yaptığınız gönüllü işler, sosyal sorumluluk bilincinizi ve insiyatif alabilme gücünüzü gösterir.
  • Stajlar: Yaptığınız stajlar, sektör tecrübesi kazanmanın yanı sıra, iş disiplinine hakim olduğunuzu gösteren en önemli maddelerden biridir.

3. CV'nizin Altın Kuralları: A'dan Z'ye Bir Yapı

A. Profesyonel ve Net Bir Başlık:
  • Adınız, soyadınız ve iletişim bilgileriniz (telefon, profesyonel e-posta - örn: ad.soyad@ogr.atauni.edu.tr -, LinkedIn profili linki) açıkça yazılmalı.
B. Kişisel Profil/Hedef (Opsiyonel ama Etkili):
  • CV'nizin en üstüne, 2-3 cümlelik kısa ve güçlü bir "Kendini Tanıtım" yazın. "Yazılım mühendisliği öğrencisi, Java ve Python dillerinde proje geliştirme deneyimine sahip, ekip çalışmasına yatkın..." gibi.
C. Eğitim Bilgileri:
  • Atatürk Üniversitesi başta olmak üzere, eğitim geçmişinizi tersten kronolojik sırayla (en yeni en üstte) yazın.
  • Bölüm, fakülte, mezuniyet tarihi/durumu ve not ortalamanız (3.0 ve üzeri ise eklemek faydalıdır) mutlaka bulunsun.
D. İş ve Staj Deneyimi:
  • Yine tersten kronolojik sıra kullanın.
  • Sadece "ne yaptığınızı" değil, "neyi başardığınızı" da yazın. Sayısal veriler kullanın.
    • Yanlış: "Mağazada satış temsilcisi olarak çalıştım."
    • Doğru: "Mağazada satış temsilcisi olarak çalıştım; bireysel satışları bir önceki aya göre %15 artırdım ve müşteri memnuniyet anketlerinde en yüksek puanı aldım."
E. Beceriler:
  • Teknik Beceriler: Programlama dilleri, ofis programları, grafik tasarım yazılımları.
  • Yabancı Dil: Seviyenizi net olarak belirtin (Başlangıç, Orta, İyi, Ana Dil).
  • Kişisel Beceriler: Liderlik, iletişim, problem çözme, takım çalışması.
F. Diğer Bölümler:
  • Sertifikalar ve Kurslar: (Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nden aldığınız sertifikalar çok değerli!)
  • Projeler
  • Referanslar: "Talep üzerine sağlanacaktır" yazmanız yeterlidir.

4. Sakın Bunları Yapmayın! (CV İnfazları)

• Yazım Hataları: CV'nizi birkaç kez kontrol edin, hatta bir arkadaşınıza okutun. Tek bir yazım hatası, özensiz olduğunuz izlenimi verebilir.
  • Uzun ve Karmaşık Tasarım: İşveren bir CV'yi ortalama 6-7 saniye inceler. Temiz, okunaklı bir font (Arial, Calibri) ve bol beyaz alan kullanın.
  • Yalan veya Abartılı Bilgi: Asla yalan bilgi eklemeyin. Mülakatta zor durumda kalırsınız.
  • Gereksiz Kişisel Bilgiler: Fotoğraf (talep edilmedikçe), din, siyasi görüş gibi bilgileri eklemeyin.

Sonuç

"CV Hazırlama?" sorusunun cevabı, kendinize "Ben kimim, neler yapabilirim ve ne istiyorum?" sorularını samimiyetle sormakla başlar. Atatürk Üniversitesi'nde geçirdiğiniz her an, katıldığınız her etkinlik ve aldığınız her ders, CV'nize yazabileceğiniz birer deneyimdir. Bu deneyimleri doğru bir şekilde harmanlayıp, profesyonel bir dille sunarak, hayalinizdeki işe bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Unutmayın, en iyi CV, sizi en iyi anlatan CV'dir.
Üniversite Kariyer Merkezi'mize başvurmayı unutmayın! Onlar da size bu konuda ücretsiz danışmanlık sağlayacaklardır.
Başarılar dileriz.
Atatürk Üniversitesi Forum Topluluğu

Son Mesajlar

Son Konular

Geri