- Okulu
- Hukuk Fakültesi
- Eğitim Durumu
- Öğrenci
Atatürk Üniversitesi'nde A'dan Z'ye Tüm Detaylar!
Selam Arkadaşlar!
Atatürk Üniversitesi'ne yeni başlayacak ya da halihazırda bu köklü çınarın bir parçası olan herkesin en çok merak ettiği konuların başında "Harç ücretleri ne kadar?" ve "Nasıl ödeyeceğim?" soruları gelir. Kimi zaman kafa karıştırabilen, resmi evraklar arasında kaybolmamıza neden olan bu süreci, bu makalede sizin için en sade ve anlaşılır haliyle derledik. Gelin, birlikte inceleyelim!
1. Harç Ücreti Nedir? Öğrenci Katkı Payı/Okul Tazminatı Ne Demek?
Öncelikle şu kavramları netleştirelim. Halk arasında "harç" olarak bilinen ücret, resmi olarak "Öğrenci Katkı Payı" veya "Okul Tazminatı" olarak geçer. Bu ücret, öğrencilerin eğitim-öğretim hizmetlerinden faydalanması karşılığında her yarıyıl (dönem) devlete ödediği katkı payıdır. Bu bir eğitim ücreti değil, devlet hazinesine yapılan bir katkı payıdır.ÖNEMLİ NOT: Atatürk Üniversitesi'nde ön lisans ve lisans programlarında okuyan öğrencilerden 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren HARÇ ÜCRETİ ALINMAMAKTADIR. Bu, devletimizin sunduğu çok değerli bir imkandır. Ancak, aşağıda belirteceğimiz bazı programlar ve durumlar için istisnalar olabilir.
2. Kimler Harç / Katkı Payı Öder?
Harç muafiyeti geneli kapsasa da, ödeme yapması gereken öğrenci grupları şunlardır:- Lisansüstü (Yüksek Lisans & Doktora) Öğrencileri: Tezli/Tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt yaptıran tüm öğrenciler her dönem harç ücreti öderler.
- ÇAP (Çift Anadal) / YANDAL Programı Öğrencileri: Ana lisans programları harçsız olsa da, çift anadal veya yandal yapan öğrenciler bu ek programlar için harç ödemekle yükümlüdür.
- Bazı Özel Programlar: Üniversitenin belirli fakülte veya yüksekokullarındaki (örneğin, bazı uzaktan eğitim programları gibi) özel durumu olan bölümler için harç ücreti talep edilebilir.
- Yabancı Uyruklu Öğrenciler: Uluslararası öğrencilerin ödeyeceği ücretler, Türk öğrencilerden farklılık gösterebilir.
3. Güncel Harç Ücretleri Ne Kadar? (2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı için)
Lisansüstü programlar ve diğer durumlar için harç ücretleri her yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenir. Ücretler programa ve öğrenim türüne göre değişiklik gösterebilir. En doğru ve güncel bilgi için mutlaka Atatürk Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın resmi web sitesini (https://oidb.atauni.edu.tr/) ziyaret etmelisiniz.Örnek Olması Açısından (Tahmini):
- Tezsiz Yüksek Lisans: Dönemlik ~800 TL - 1.500 TL civarı
- Tezli Yüksek Lisans: Dönemlik ~1.000 TL - 2.000 TL civarı
- Doktora: Dönemlik ~1.500 TL - 3.000 TL civarı
**4. Harç Ücreti Nasıl ve Nereden Ödenir? (Adım Adım Ödeme Rehberi)
Harç ödemesi yapmanız gerekiyorsa, süreç oldukça basittir. İşte adım adım takip etmeniz gereken yol:1. Adım: Öğrenci Bilgi Sistemi'ne Giriş Yapın
Atatürk Üniversitesi'nin OBS (Otomasyon Sistemi)'ne öğrenci numaranız ve şifrenizle giriş yapın.
2. Adım: "Borç Sorgulama" veya "Ödeme İşlemleri" Menüsünü Bulun
Sistem ana sayfasında veya menülerde "Borç Sorgulama", "Ödeme İşlemleri", "Harç Ödeme" gibi bir seçenek bulacaksınız. Bu bölüme tıklayın.
3. Adım: Borcunuzu Görüntüleyin ve Dekontu Alın
Açılan sayfada dönemlik borcunuzu göreceksiniz. Burada genellikle "Ödeme Dekontu Oluştur" veya "Makbuz Kes" butonu bulunur. Bu butona tıklayarak, üzerinde P (Peşin) veya T (Taksitli) kodu, ödeme tutarı, öğrenci numaranız ve adınızın bulunduğu bir dekont (makbuz) oluşturmalısınız. Bu dekontu yazdırmanız veya PDF olarak kaydetmeniz önemlidir.
4. Adım: Ödeme Yapın
Bu dekontu aşağıdaki kanallardan herhangi birini kullanarak ödeyebilirsiniz:
- Banka Şubeleri: (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank genellikle geçerlidir). Dekontu alarak herhangi bir şubesine gidebilir ve nakit/kart ile ödemenizi yapabilirsiniz.
- İnternet/Mobil Bankacılık:
- Bankanızın internet veya mobil uygulamasına girin.
- "Vergi, Harç, CEPS" gibi ödeme türlerinden "Öğrenci Harç Ödemeleri" veya "Yükseköğretim Kurumları Harç Ödemeleri" seçeneğini seçin.
- Atatürk Üniversitesi'ni seçtikten sonra, dekontunuzdaki P veya T kodunu ve öğrenci numaranızı ilgili alanlara girin.
- Tutarı kontrol edip ödemenizi tamamlayın.
- ATM'ler: Bazı banka ATM'lerinden de aynı işlemleri yaparak ödeme gerçekleştirebilirsiniz.
- Üniversite vezneleri: Kampüs içindeki ilg veznelere giderek nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
Ödemenizin banka ve üniversite sistemlerine işlenmesi genellikle 1-3 iş günü sürebilir. Bu sürenin sonunda OBS sisteminden borcunuzun sıfırlandığını teyit edebilirsiniz.
5. Sık Sorulan Sorular (SSS)
- Harç borcumu ödemezsem ne olur?
Harç borcu ödenmeyen öğrencilerin o dönem kayıt yenilemesi yapmasına izin verilmez. Bu da ders seçimi, sınavlara girme ve transkript erişimi gibi hakların dondurulması anlamına gelir. - Harç taksitlendirmesi yapılabilir mi?
Genellikle lisansüstü program harçları peşin ödenmek zorundadır. Ancak, üniversitenin ilgili yönetmeliğine göre belirli koşullarda taksit imkanı sunulabilir. Kesin bilgi için Öğrenci İşleri'ne danışın. - Dekontumu kaybettim, ne yapmalıyım?
Panik yapmayın! OBS sistemine tekrar girip aynı menüden yeni bir ödeme dekontu oluşturabilirsiniz. - Ödeme yaptım ama sistemde hala borç gözüküyor.
Öncelikle 2-3 iş günü bekleyin. Eğer borç durumu güncellenmezse, ödeme dekontunuzla birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na başvurmanız gerekir.
Son Söz:
Değerli arkadaşlar, mali konular her ne kadar stresli gelse de Atatürk Üniversitesi'nin sunduğu sistem aslında oldukça şeffaf ve işlevsel. En kritik nokta, güncel bilgiyi her zaman resmi kaynaklardan (OBS ve Öğrenci İşleri web sitesi) takip etmektir. Unutmayın, yaşadığınız her sorunda yalnız değilsiniz. Forumumuzda sorularınızı paylaşabilir, aynı süreçten geçmiş arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz.
Hepinize mali kaygılardan uzak, başarı dolu bir eğitim dönemi dileriz!